Wednesday, July 31, 2013

Guglhopf/marble cake/ring cake

Ein Guglhopf ist ein Napfkuchen welcher seinen Ursprung in Sueddeutschland, Oesterreich und der Schweiz hat. Der Name kommt vermutlich aus dem Mittelhochdeutschen Gugel = Kapuze,hopf = Hefe.Ursprünglich wohl in einem rundlichen Napf oder kleinen Kessel zubereitet, wird er in einer typischen, hohen Kranzform aus Metall oder Keramik mit einer kaminartigen Öffnung in der Mitte gebacken. Rezepte fuer Guglhopf gab es bereits im 17. Jahrhundert.


A Guglhopf is a southern German, Austrian, Swiss term for a marble cake/ring cake. Supposedly the part "gugel" is a variation of the middle high german word gugel (hood) and the part "hupf" is a variation of "Hefe" (yeast). Guglhopf is a big cake made of yeast dough, sometimes with raisins. It is baked in a special circular pan with a central tube, originally made of enamelled pottery. Recipes for Guglhopf have been found already in the 17th Century.


No comments:

Post a Comment